Onze scharreleieren voldoen aan de richtlijnen. Lees hier waarom!

Scharreleieren

Scharreleieren worden gelegd door legkippen die in schuren leven. Deze schuren zijn voorzien van legnesten, zitstokken, daglicht door ruiten. Ook ligt strooisel op de vloer. De legkippen kunnen vrij scharrelen en zoeken naar het rondgestrooide voedsel. Ze leggen hun scharreleieren in eigen nesten. Per vierkante meter lopen er negen leghennen. Scharreleieren zijn te herkennen aan een gestempelde code op de eieren. Deze code begint met een twee. Verder staat er op de verpakking van het scharrelei een keurmerk.

Huisvesting van de scharrelkip

Eieren gelegd door een scharrelkip worden scharreleieren genoemd. De term scharrelei zegt iets over de huisvesting van de kip bij de pluimveehouderij. Het zegt niets over het voedsel dat de legkippen krijgt.
Scharreleieren zijn te hebben een stempel "scharrelei" op de eieren zelf en op het doosje. Het scharrelkeurmerk wordt toegekend en gecontroleerd door het Controle Bureau Eieren en Eiproducten (CPE). In Europa moet er sinds 2004 een eicode op het ei staan. In het geval van het scharreleieren is het eerste cijfer van deze eicode een 2.

Voor het huistvesten van scharrelkippen gelden strenge regels. De legkippen hebben geen vrije uitloop en de stal van het pluimveebedrijf kan bestaan uit tot wel drie verdiepingen. Wel hebben de kippen relatief veel ruimte, zodat ze kunnen scharrelen. Hier volgt een aantal minimale eisen die gesteld worden aan stallen waar scharrelkippen worden gehuisvest:

Minimale eisen om te spreken van scharreleieren

Grondoppervlakte: Er mogen op zijn meest negen leghennen per m² gehuisvest worden. Dit is zonder legnesten en zitstokken. Te vergelijking: er zitten 18,2 legkippen per vierkante meter bij een legbatterij. Minimaal een derde van het grondoppervlak is dicht en bedekt met strooisel. Elke scharrelkip heeft tien centimeter voerbaklengte ter beschikking. Ook is er ten minste 15 cm zitstok per kip. Er zijn legnesten, het drinkwater zit inopen bakken/goten.
Verder moet er voor de leghennen daglicht zijn. Er mag tot maximaal 17 uur worden bijverlicht. Optimale ventilatie en preventieve gezondheidszorg zijn van zelf sprekend. Als aan al deze voorwaarden is voldaan mogen de eieren de naam scharreleieren dragen.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is deels afkomstig van Wikipedia en het CPE.